300 Gün Bekleme Süresi – İddet Müddetinin Kaldırılması

300 gün bekleme süresi (iddet müddeti) kadınlar için Türk Medeni Kanunu’da öngörülmüş özel bir süredir. Evliliği herhangi bir şekilde sona eren kadınlar, boşanma kararının veya boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 gün (9 ay) geçmedikçe evlenemezler. İşte bu sebeple evlendirme daireleri, evlilik evrakları olarak bekarlık belgesi talep etmektedir.

Boşandıktan sonra evlenme süresini yani iddet müddeti (bekleme süresi) doldurmayan kadınların evlenmesine izin verilmemektedir. Bu sebeple boşandıktan sonra ne zaman evlenebilir, boşandiktan sonra tekrar evlenmek için adliyeye nasıl başvuracağım gibi sorularına cevap verebilecek bir makale yazmayı uygun bulduk.

https://youtu.be/QZF4a9_Mr20

Türk Medeni Kanunu’na Göre Boşandıktan Sonra 300 Gün Bekleme Süresi Neden Öngörülmüştür?

Boşandıktan sonra 300 günlük bekleme süresinin konulmasının nedenlerinin başında kadın ve çocuğun haklarının korunması gelmektedir. 300 gün iddet süresi, kanun tarafından öngörülen emredici bir hukuk kuralı olup bu emredici kuralın ortadan kaldırılması için yetkili makamlar tarafından durumun tespit edilmesi gerekmektedir. Zira bir kadın 300 gün iddet bekleme süresi geçmeden evlenecek olursa çocuğun babasını yasal olarak tanımlamak zorlaşacaktır.

Kanun koyucu bu durumu göz önünde bulundurarak bir kanuni karine öngörmüştür. Bu karineye göre evlilik sona erdikten sonra 300 günlük bekleme süresi içerisinde doğan çocuk eski eşin çocuğu olarak kayıtlara geçecektir.

Bununla birlikte, eğer bir çocuk bu süre içinde doğmuşsa, kadının boşandıktan sonra evlenme süresini beklemesi gerekmez. Bu durumda kadınlar boşandıktan sonra evlenme süresi bitmeden de evlenebileceklerdir.

Öyleyse, Kadının 300 Gün Bekleme Süresi İçerisinde Evlenmesi Mümkün müdür?

Kadının iddet bekleme süresi içerisinde evlenmesi hukuken mümkündür. Eğer çocuk bu süre içinde doğmamışsa ve kadın iddet müddeti dolmadan evlenmek istiyorsa, bunun için tek bir çözüm vardır. İddet bekleme süresi bitmeden evlenebilmek için yapılması gereken tek şey hamile olmadığını kanıtlamak için bir dava açmaktır.

İddet müddetinin kaldırılması davası oldukça kısa sürede sonuçlandırılmakla birlikte bu dava oldukça uygun fiyatlarla takip edilebilmektedir. Buradaki tek sorun gerekli belgeleri düzenli biçimde mahkemeye sunmaktır. Bunu doğru yaparsanız, herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Avukat Ali Selim

Hukuk eğitimimi Marmara Üniversitesi'nde tamamladım. Avukatlık stajımı İstanbul Barosu'nda yaparak meslek hayatına atıldım. Kariyerim boyunca gerek butik ve yerel düzeyde çalışan gerekse ulusal ve uluslararası şirketlere hizmet veren hukuk bürolarında çalışma imkanım oldu. Burada edindiğim deneyimler neticesinde büyük ve küçük çaplı pek çok hukuki sorunla temas etme şansı yakaladım. İlerleyen süreçte meslek hayatıma özel sektörde devam etme kararı aldım. Sermaye şirketlerinde mesleğimi icra ederken özellikle kurumsal süreçleri yakından izleyerek hukuki danışmanlık alanında kendimi geliştirdim. Buradaki serüvenim boyunca neredeyse her alanda görev alarak pek çok konuda deneyim kazandım. Kariyer hayatım boyunca edindiğim önemli bilgileri ise kayda alarak ve tartışarak kıymetli yayın kuruluşlarında paylaştım. Çalışma alanlarımla ilgili olarak pek çok eğitim, seminer ve sertifika programına katıldım. Sözleşme hukuku, enerji hukuku, şirketler ve ticaret hukuku, iş hukuku, start-up ve girişimcilik hukuku, marka hukuku, birleşme ve devralma işlemleri, kişisel verilerin korunması, yatırım projeleri ve ihale süreçleri gibi pek çok hukuki süreci yakından takip ettim. Geldiğim noktada edindiğim bu profesyonel hukuk deneyimini mesleki anlamda kendini geliştirmek isteyen kişilerle ulaştırmayı hedefliyorum.

all author posts

Leave a Reply