Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması, anlaşmalı boşanma davasının en temel şartlarından biridir. Eşler, anlaşmalı boşanma protokolüyle boşanmada maddi ve manevi tazminat, nafaka, velayet, ev paylaşımı, çocuklarla görüşme, eğitim giderleri, gayrimenkul vb. önemli konular üzerinde anlaşmaya varırlar.
Bu yönüyle boşanma protokolü son ciddi derecede önem taşıyan ve imzalanmasıyla birlikte eşlerin hayatını değiştiren bir sözleşmedir. Mahkemenin protokolle ayrılık kararı vermesi durumunda anlaşmalı boşanma protokolüne yazılmayan hususlar nedeniyle ileride beklenmeyen sorunlar yaşanabilmektedir.
Bu sorunların yaşanmaması adına boşanma protokolü konusunda sizlere detaylı bilgiler sunmayı amaçlıyoruz.
https://youtu.be/g9EJMCqwTNw
Anlaşmalı Boşanma Protokolünün Önemi
Anlaşmalı boşanma protokolü tarafların özgür iradeleriyle hazırlayıp mahkemeye sundukları bir sözleşmedir. Ancak kanun koyucu bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için aile mahkemesi hakimi tarafından onaylanması şartını getirmiştir. Bu anlamda mahkeme tarafında onaylanmayan anlaşmalı boşanma protokolü hukuken geçerli olmayıp taraflar üzerinde sonuç doğurmaz. Bu anlamda yapılacak boşanma protokolünün mahkeme hakimi tarafından onaylanabilecek düzeyde hazırlanması önem arz etmektedir.
Protokol hazırlanırken özellikle mal paylaşımı, çocukların velayeti ve kişi haklarının korunması aile mahkemesi hakimi açısından en önemli kriterler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda eşlerin anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarken özellikle bu konularda adilane bir yaklaşım içerisinde olmaları şarttır. Aksi takdirde anlaşmalı boşanma davası, anlaşmalı boşanma şartları yerine getirilemediğinden çekişmeliye yani çekişmeli boşanmaya dönüşecektir.
Sonuç itibariyle eşlerin protokol hazırlama aşamasında konuya adil bir şekilde yaklaşmaları anlaşmalı boşanma süresini önemli ölçüde kısaltacaktır. Bu durumda müzakereleri iyi yürütmek adına bir anlaşmalı boşanmalı avukatından yardım alınması yararlı olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır ?
Yukarıda da izah edildiği gibi protokol hazırlanırken özellikle aile mahkemesi hakiminin dikkat edeceği hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Daha sonrasın da ise tarafların araların ayrılık ya da boşanma sonrasındaki ilişkilerini düzenleyen hususların eksiksiz bir şekilde anlaşmalı boşanma protokolüne derç edilmesi gerekmektedir.
Bu hususlar genelde;
- Maddi tazminat,
- Manevi tazminat,
- Mal Paylaşımı,
- İştirak nafakası,
- Yoksulluk nafakası,
- Çocukların Velayeti,
- Eşlerin çocuklarla görüşme düzeni,
- Eğitim giderleri,
- Eşlerin birbirinden olan alacakları vb.
olarak tezahür etmektedir. Aile mahkemesi hakimi burada özellikle çocukların velayeti ve mal paylaşımı konusunda önemli derecede müdahale hakkını haizdir. Hakim bu konuda ikna edilemediği takdirde müdahale hakkını kullanarak eşlerden protokol üzerinde değişiklik yapmasını talep edebilecektir. İfade etmek isteriz ki özellikle eşlerin aralarındaki ilişkiler farklı konuların gündeme gelmesine neden olabilmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünün uygun bir şekilde hazırlanması, sürecin uzamaması ve ileride herhangi bir sorun yaşanmaması adına her iki taraf için de yararlı olacaktır. uzman bir boşanma avukatından yardım alınmasını önermekteyiz.
Şimdi anlaşmalı boşanma protokolünde bulunması gereken ve aile mahkemesinin dikkate aldığı hususları detaylı bir şekilde inceleyerek anlaşmalı boşanma protokolü örneği konusundaki soru işaretlerini ortadan kaldıralım.
Boşanma Protokolünde Bulunması Gereken Zorunlu Hususlar
Anlaşmalı boşanma protokolü örneğinde bulunması gereken hususların başında iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası gelmektedir. Türk mahkemeleri özellikle bu konuda son derece hassas olup bu hususu düzenlemeyen anlaşmalı boşanma protokolünü geçerli saymamaktadırlar. Özellikle eşin rızasının tam olması bu noktada önemlidir. İştirak nafakası ve yoksulluk nafakasına ilişkin protokolde bir hüküm bulunmadığı takdirde kişinin bu haktan feragat edilmiş olduğu sonucuna varılacaktır. Nafaka isteminin olmadığı yahut isteniyorsa bunun miktarı mutlaka açık açık yazılmalıdır. Bu anlamda eşlerin bu konuyu detaylı bir şekilde tartışmalarını öneriyoruz.
İkinci husus maddi tazminat ve manevi tazminattır. Maddi ve manevi tazminat hakkında anlaşmalı boşanma protokolünde bir hüküm bulunmuyorsa hakim bu protokolü onaylamayacaktır. Tarafların tazminat isteminden vazgeçtiğine dair bir hüküm yazılması şarttır.
Çocukların velayeti de anlaşmalı boşanma protokolünde önem taşımaktadır. Eşlerin çocukları velayetinin kimde olacağı konusunda anlaşmaları yeterli olmayıp özellikle görüşme günlerine ilişkin hususların da ayarlanması icap etmektedir. Bu durumda eğitim giderleri de tartışmaya açılabilir.
Son olarak boşanma protokolünün geçerliliği yine protokolün eşitlik kriterlerine ve sözleşme şartlarına uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde hakim kanunun verdiği yetkiye dayanarak protokolü onaylamayabilir.
Boşanma Protokolünden Vazgeçmek veya Protokole İtiraz Etmek Mümkün mü ?
Anlaşmalı boşanma protokolüne imza atan eş, protokol hakim tarafından onaylanana kadar anlaşmalı boşanma protokolünden vazgeçebilir. Özellikle baskı, tehdit, hile vb. maruz kalan eş, bu durumu mahkemede beyan ederek protokol nezdinde geçerli bir iradesi olmadığını vurgulamalıdır. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi özellikle hakim tarafından onaylanmayan protokol geçerli olmayacağından protokolün geçerliliği hakim tarafından onay verilmesinden sonra başlayacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Damga Vergisi
Fazla bir çalışma yapan işçinin bu alacağını talep etme süresi 5 (beş) yıldır. Bu süre, işçinin bu alacağı almaya hak kazandığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Muacceliyet tarihi bu ücrete hak kazanıldığı tarihtir. Bu sebeple ücrete hak kazanan işçi, 5 (beş) yıl geçmeden hakkını işverenden talep etmelidir. Aksi takdirde hak zamanaşımına uğrar. Bir dava açılması durumunda karşı taraf buna itiraz edebilir. İtiraz durumundaysa mahkeme alacağa hükmetmeyecektir.