Anlaşmalı Boşanma

anlaşmalı boşanma şartları anlaşmalı boşanma nasıl olur

Anlaşmalı boşanma protokolü, şartları avukatınızca incelenip dilekçesi hazırlanıp davası açılarak hakim tarafından onaylanan genel boşanma nedenidir. Anlaşmalı boşanma nafaka, cezası, çocuğun velayeti, edinilmiş mal gibi hususların düzenlenebildiği bir çözüm yolu olması nedeniyle kısa sürede sonuçlanabilmektedir.

Birlikte başvurma yapıldığında bir günde bitermi, en kısa ne kadar sürer, anlaşmalı boşanma bozulabilir mi, çekişmeli boşanmaya dönüşür mü, çocuğun velayeti ne olur gibi soruların cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz.

https://youtu.be/yeuUpDGVBFk

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir ?

Anlaşmalı boşanma şartları Türk Medeni Kanunun m.166/f.2 hükmünde düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca tarafların anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için bazı şartların birlikte gerçekleşmesi zorunludur. Bu şartlar gerçekleşmediği takdirde bir anlaşmalı bir boşanma davası açma olgusu gerçekleşmeyecektir.

Bu şartlar sırasıyla şunlardır;

  • Eşler arasındaki evlilik birliğinin en az 1 (bir) yıl sürmesi,
  • Eşlerin birlikte başvuru yapması veya birinin başvurusunu diğer eşin kabul etmesi,
  • Tarafların aralarında anlaşması yani tarafların anlaşmalı boşanma protokolü düzenlemeleri,
  • Hakimin tarafları dinleyerek çocuğun velayeti ve mal paylaşımı gibi konular hakkında uygun kanaate varması.

Yukarıda izah edilen şartlar ya da koşullar gerçekleşmeden hakimin tarafları boşaması mümkün değildir. Burada dikkat edilecek husus, anlaşmalı boşanma olarak tanımlanan hususun aslında genel boşanma nedeni olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması şartlarına tabi olmasıdır. Dolayısıyla bu şartların tamamı gerçekleşmeden evlilik birliğinin temelinden sarsılması olgusu gerçekleşmeyeceğinden hakimin tarafları boşaması mümkün değildir.

Aslında eşlerin birlikte anlaşmalı bir boşanma davası açması ya da bir eşin açtığı davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi hususu evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına karine teşkil ettiği için mahkeme eşlerin boşanmasına karar verebilmektedir. Bu konu daha detaylı bilgi almak için “Boşanma Nedenleri” isimli makalemizi okuyabilirsiniz. 

Anlaşmalı Boşanma Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Anlaşmalı boşanma başvurusu yapılabilmesi için öncelikle Aile Mahkemesinde dava açılması şarttır. Zira yukarıda da izah ettiğimiz gibi evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının tespit edilmesi gerekmektedir. Daha doğrusu anlaşmalı boşanma şartlarının gerçekleşip gerçekleşmediği bir mahkeme tarafından kesin olarak tespit edilmelidir. Aksi takdirde eşler boşanamayacaklardır.

Bu durumda eşlerin mahkemeye başvurması ve yukarıda izah ettiğimiz boşanma koşullarını mahkemeye tespit ettirmesi şarttır.

Mahkemeye gerekli başvuru yapılırken boşanma davası şart açmak şart olduğundan dava açma konusundaki tüm şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Davanın açılması sırasında yetkili mahkemenin tesit edilmesi, anlaşmalı boşanma dilekçesi yazılması, boşanma protokolü yazılması, dava harçları ve gider avansı, tebligat vb. pek çok hususun hazır edilmesi şarttır.

Bu evraklar hazır edilmez ve prosedürler tamamlanmazsa boşanma işleminin süresi uzayacaktır.

Dava Açmak İçin Gerekli Evraklar

anlaşmalı boşanma davası yukarıda da izah edildiği gibi bir usulüne göre hazırlanmış bir boşanma dilekçesiyle açılır. Bu dava eşler tarafından birlikte açılabileceği gibi bir eşin açtığı davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi yöntemi de kullanılabilir.

Dilekçe, mahkemeye verildikten sonra usulüne göre düzenlenmiş bir boşanma protokolü de mahkemeye ibraz edilerek hakimden boşanmaya karar vermesi talep edilir. Bir boşanma protokolü usulüne göre düzenlenmemişse mahkemenin boşanma kararı vermesi mümkün değildir.

Anlaşmalı boşanma protokolü hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için “Boşanma Protokolü” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Tarafların bu davada bizzat mahkeme huzurunda bulunması zorunlu bir şarttır. Bu hususun zorunlu olmasının nedeni hakimin tarafları bizzat dinleyip eşlerin iradelerini serbest bir şekilde kullandıklarından emin olması yönündeki gerekliliktir. Hakim nezdinde bu konuda ciddi bir kanaat oluşmazsa eşlerin boşanmalarına karar verilmesi mümkün değildir.

Bu durumda anlaşmalı bir boşanma davasında üç hususun ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bunlar sırasıyla;

  • Usulüne göre hazırlanmış dilekçeyle aile mahkemesinde dava açmak,
  • Eşlerin birlikte hareket etmesi ya da işlemi başlatan eşin davasının kabul edilmesi,
  • Bir boşanma protokolü düzenleyerek mahkemeye sunmak,
  • Hakimin boşanma protokolünü onaylaması yani mal paylaşımı ve çocukların velayeti gibi konularda ikna edilmesi.

Tüm bu şartlar olumlu bir şekilde sonuçlandığında boşanma davası olumlu bir şekilde neticelenecektir. Anlaşmalı boşanma davasında gereken evraklar da esasen yukarıda bahsedilen evraklar olup burada esas önemli olan nokta boşanma protokolünün içeriğidir.

Anlaşmalı Boşanma Duruşmasına Katılmamak ve Sonuçları

Anlaşmalı boşanma duruşmasına katılmamak, boşanma şartlarının yerine gelmesi konusundaki en büyük engeldir. Eşlerin mahkemeye yani duruşmaya gelerek hakim sorularını cevaplaması gerekmektedir. Bu anlamda duruşmaya katılmamak anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesine neden olabilecektir. 

Çekişmeli Boşanmaya Dönüşür mü ?

Anlaşmalı boşanmalarda karşılaşılan en büyük sorunlardan biri, boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesidir. Tarafların medeni kanunda yazan bu şartları sağlayamaması ya da boşanma protokolünün hakim tarafından kabul edilmemesi gibi durumlarda anlaşmalı bir boşanma icra etmek mümkün değildir.

Yukarıda da izah ettiğimiz gibi anlaşarak boşanma aslında evlilik birliğinin temelinden sarsılmasının özel bir görünümü olup istisnaidir. Bu durumda kanundaki istisna şartları sağlamadığında durum birden değişmekte ve mahkeme çekişmeli boşanma açısından yargılama yapmak zorunda kalmaktadır.

Böyle bir durumla karşılaşılmaması adına anlaşmalı boşanma davası açma ve protokolle ilgili bölümleri iyi bir şekilde yeniden okumanızı öneririz. Aklınıza bir soru takıldığında ise anlaşmalı boşanma avukatınıza konu danışmanız sizin için faydalı olacaktır.

Anlaşmalı Olmayan Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer ?

konu hakkında merak edilen konuların başında anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürer ve anlaşmalı olmayan boşanma davaları açılsa ne olur sorusudur. Belirtmek isteriz ki bu şeklide kişilerin iradesine dayanan ve kişilerin aralarında yaptıkları bir sözleşmeye dayanan boşanma davası açma imkanı medeni kanun tarafından kişilere tanınmış en önemli haklardan biridir.

Medeni Kanuna göre kişilerin boşanabilmesi için genel ve özel boşanma sebeplerinden (mutlak boşanma nedenleri ve nispi boşanma nedenleri olarak da geçmektedir.) birine dayanmaları şarttır. Bu istisnayla birlikte boşanmada harcanan zaman ciddi ölçüde azaltılabilmektedir. Normal şartlar altında yani anlaşmalı olamayan boşanma davalarında süre 2 (iki) yılı bulabilmektedir. Ancak anlaşmalı boşanma süresi ortalama 2 (iki) ila 4 (dört) ay gibi kısa bir süredir.

Her ne kadar tarafların durumuna göre süreler değişse de (eşlerden birinin duruşmaya katılmaması gibi.) anlaşmalı bir boşanma, bu işin en kısa yöntemlerinden biridir.

Çekişmeli boşanma türünde pedagogların hazırlanması, karşılıklı dilekçelerin yazılması, olası bilirkişi incelemeleri vb. gibi pek çok durum söz konusu olup tahmin edileceği üzere bu işlemlerin tamamlanması ciddi bir süre gerektirmektedir. Bu anlamda anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanmadan daha kısa sürede sonuçlanmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı ve Avukat Ücreti

Türk hukukunda dava taraflarının istisnai durumlar dışında avukatla temsili zorunlu değildir. Bu anlamda bireyler isterlerse kendi davalarını takip edebilecekleridir. Ancak tarafların haklarını daha iyi koruması adına anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Boşanma protokolünün düzenlenmesi, mahkeme evraklarının takip edilmesi, dava süresinin kısaltılması vb. konularda anlaşmalı boşanma avukatı yardımı sizler için oldukça faydalı olacaktır. Bunların ötesinde karşı tarafın kötüniyetli eylemlerinden korunmak için bir boşanma avukatıyla birlikte çalışmak risklerden korunmak için her zaman faydalıdır. 

Anlaşmalı boşanma avukat ücretleri konusunda davanın türüne göre işleyiş farklılıklarının göz önünde bulundurulması şarttır. Özellikle mal paylaşımı ve velayet konularındaki risklerin durumu bu konuda belirleyici faktördür. Anlaşmalı boşanma avukatı ücreti verilen hizmetin niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Bu miktar avukatın kapasitesine ve niteliğine de bağlıdır. Ayrıca mahkeme masrafları ve giderler de bu hususta göz önünde bulundurulmalıdır.

Avukat Ali Selim

Hukuk eğitimimi Marmara Üniversitesi'nde tamamladım. Avukatlık stajımı İstanbul Barosu'nda yaparak meslek hayatına atıldım. Kariyerim boyunca gerek butik ve yerel düzeyde çalışan gerekse ulusal ve uluslararası şirketlere hizmet veren hukuk bürolarında çalışma imkanım oldu. Burada edindiğim deneyimler neticesinde büyük ve küçük çaplı pek çok hukuki sorunla temas etme şansı yakaladım. İlerleyen süreçte meslek hayatıma özel sektörde devam etme kararı aldım. Sermaye şirketlerinde mesleğimi icra ederken özellikle kurumsal süreçleri yakından izleyerek hukuki danışmanlık alanında kendimi geliştirdim. Buradaki serüvenim boyunca neredeyse her alanda görev alarak pek çok konuda deneyim kazandım. Kariyer hayatım boyunca edindiğim önemli bilgileri ise kayda alarak ve tartışarak kıymetli yayın kuruluşlarında paylaştım. Çalışma alanlarımla ilgili olarak pek çok eğitim, seminer ve sertifika programına katıldım. Sözleşme hukuku, enerji hukuku, şirketler ve ticaret hukuku, iş hukuku, start-up ve girişimcilik hukuku, marka hukuku, birleşme ve devralma işlemleri, kişisel verilerin korunması, yatırım projeleri ve ihale süreçleri gibi pek çok hukuki süreci yakından takip ettim. Geldiğim noktada edindiğim bu profesyonel hukuk deneyimini mesleki anlamda kendini geliştirmek isteyen kişilerle ulaştırmayı hedefliyorum.

all author posts

Leave a Reply