Asgari ücret fiyat farkı damga vergisi kesintisine neden olmakta mıdır? Kamu ihale kanunu kapsamında yapılan hizmet alım sözleşmeleri gereği personel çalıştıran yükleniciler asgari ücrette meydana gelen artışı nedeniyle damga vergisi ödeyebilmektedirler.
Hakediş ödemesi yapılırken iş artışı olmaksızın fatura düzenlenirken asgari ücret fiyat farkı damga vergisi kesintisinin yasal dayanaklarını bu makalemizde açıklayacağız. Damga vergisi kanunu ve Danıştay kararları uyarınca değerlendireceğimiz konu özellikle hizmet alım sözleşmelerinin için temel bir sorun teşkil etmektedir.
https://youtu.be/D6fz5UMo508
Asgari Ücret Fiyat Farkı Damga Vergisi Kesintisinin Temel Dayanağı
488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 inci maddesinde, bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Kağıtlar terimininse, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler olduğu karara bağlanmıştır.
Aynı kanununda resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği de açıkça ifade edilmiştir. Tüm koşullar altında konu değerlendirildiğinde asgari ücret fiyat farkından damga vergisinin gündeme gelebilmesi için ortada bir belgenin olması ve bu belgenin geçerli bir şekilde imzalanması şarttır.
İdareyle imzalanan sözleşmede asgari ücret fiyat farkının damga vergisine yol açabilmesi için sözleşmenin belli parayı ihtiva etmesi şarttır. Ayrıca belli para ihtiva eden sözleşmede fiyat artışı söz konusu ise bu sözleşmelerin değiştirilmesi halinde artan miktar kadar damga vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Asgari Ücret Fiyat Farkından Damga Vergisi Kesilir mi?
Asgari ücret damga vergisi kesintisi yapılabilmesi için Danıştay kararlarına ve uygulamaya bakmak gerekecektir. Bu durumda kanaatimizce iki durumda asgari ücret fiyat farkının damga vergisi kesintisi gündeme gelebilecektir. Bunlar;
- İdarenin yükleniciyle yeni bir protokol yapması,
- İdarenin ödeme yaparken olur belgesi düzenlemesi.
Bu durumların dışında yükleniciden asgari ücret damga vergisi kesintisi yapılması mümkün olmamaktadır.
Asgari ücret fiyat farkı sözleşme damga vergisi kesintisi bir protokol ya da ek sözleşme düzenlendiğinde gündeme gelebilecektir. Ayrıca idareden bir olur ya da kabul yazısı alınmışsa bu durumda da damga vergisi kesintisi yapılmalıdır.
Bu haller dışında herhangi bir kesinti yapılması halinde damga vergisi iadesi davası açılması gerekmektedir.