Boşanmanın Türkiye’de Tanınması KHK

boşanmanın türkiyede tanınması khk boşanma avukatı

Yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de tanınması KHK hükümlerinin resmi gazetede yayınlanmasıyla yeni bir boyut kazanmıştır. KHK (kanun hükmünde kararname) sayesinde artık boşanan Türk vatandaşları, Türkiye’de hızlı bir şekilde boşanabilmektedir.

Biz de sizlere bu makalemizde yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de tanınması KHK tarafından nasıl düzenlenmiş, bu konu hakkında getirilen şartlar ve istenilen belgeler nelerdir kısaca açıklamayı amaçlıyoruz.

Selim Hukuk Bürosu, İstanbul/Türkiye’de müvekkillerine tanıma tenfiz davası ve tanıma işlemleri konusunda hizmet veren bir hukuk bürosudur.

https://youtu.be/0U8Va2YzJLA

Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması KHK Sonrası Gelişmeler

Yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de tanınması KHK aracılığıyla farklı bir kazanmıştır. Özellikle Kanun Hükmünde Kararnamenin yayınlanmasından sonra yürürlüğe giren mevzuat hükümleriyle birlikte konu detaylandırılmıştır.

İşbu Tanıma Tenfiz Yönetmeliğinde boşanmanın Türkiye’de tanınması için gerekli olan belgeler, başvuru süreçleri, başvuru süreleri vb. pek çok konu hakkında düzenleme yapılmıştır.

Tanıma Tenfiz Yönetmeliğinde Aranan Başvuru Şartları

690 sayılı 29 Nisan 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararnameyle yapılan değişiklikle yurtdışındaki boşanma kararının Türkiye’de tanınması için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Bu şartlar;

1. Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen bir karar bulunmalı,

2. Kararın verildiği devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adlî veya idarî makam tarafından verilmiş ve usulen kesinleşmiş olması,

3. Verilen kararın Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması,

4. Başvurunun tarafların bizzat veya vekilleri aracılığıyla birlikte başvurması,

olarak tezahür etmektedir.

Tanıma Tenfiz Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

Yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de tanınması khk ile belli kurumlara tanınmıştır. Bu kurumlar dışındaki kurumlara yapılan başvurular kabul edilmeyecek olup bu konudaki düzenleme emredicidir.

Başvurular;

  1. Kararın verildiği ülkedeki dış temsilciliklere
  2. Yurt içinde ise taraflardan birinin yerleşim yeri il müdürlüğüne,
  3. Türkiye’de yerleşim yeri yoksa Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Samsun, Siirt, Sivas, Trabzon, Şanlıurfa ve Van il müdürlüklerinden birine

yapılır.

Bu merciler dışında yapılan başvurular tanıma tenfiz yönetmeliği açısından geçersiz olacaktır.

Boşanmanın Türkiye’de Tanınması KHK’daki Gerekli Belgeler

KHK’da düzenlenen gerekli belgeler hayati önem taşımaktadır. Bu belgeler olmadan boşanmanın Türkiye’de tanınması KHK açısından mümkün değildir. Bu anlamda söz konusu gerekli evraklara tek tek göz atmak bizler için faydalı olacaktır.

  1. Başvuru Formu,
  2. Aile kütüğüne tescili talep edilen usulüne göre onaylanmış kararın aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,
  3. Adli veya idari makam kararında kesinleşme şerhi yok ise kararın verildiği ülke kanunlarına göre kesinleştiğine dair onaylanmış belge veya yazının aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,
  4. Tarafların kimlik veya pasaport fotokopileri, taraflardan biri yabancı ise kimlik veya pasaportların noter tasdikli Türkçe tercümeleri,

gereklidir. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi bu belgelerin olmaması durumunda yapılacak başvurular geri çevrilecektir.

Şartlar Gerçekleşmezse Ne Olacak?

Şartlar gerçekleşmese boşanmak isteyen taraf aldığı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması yönünde bir tanıma tenfiz davası açmak zorunda kalacaktır. Bu durumda ilgili taraf Türkiye’de açılacak bir dava ile yoluna devam etmek mecburiyetine kalacaktır. Boşanma Tanıma Tenfiz Davasıyla ilgili olarak yazdığımız makaleyi okumak için aşağıdaki linke tıklayabilir, konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Avukat Ali Selim

Hukuk eğitimimi Marmara Üniversitesi'nde tamamladım. Avukatlık stajımı İstanbul Barosu'nda yaparak meslek hayatına atıldım. Kariyerim boyunca gerek butik ve yerel düzeyde çalışan gerekse ulusal ve uluslararası şirketlere hizmet veren hukuk bürolarında çalışma imkanım oldu. Burada edindiğim deneyimler neticesinde büyük ve küçük çaplı pek çok hukuki sorunla temas etme şansı yakaladım. İlerleyen süreçte meslek hayatıma özel sektörde devam etme kararı aldım. Sermaye şirketlerinde mesleğimi icra ederken özellikle kurumsal süreçleri yakından izleyerek hukuki danışmanlık alanında kendimi geliştirdim. Buradaki serüvenim boyunca neredeyse her alanda görev alarak pek çok konuda deneyim kazandım. Kariyer hayatım boyunca edindiğim önemli bilgileri ise kayda alarak ve tartışarak kıymetli yayın kuruluşlarında paylaştım. Çalışma alanlarımla ilgili olarak pek çok eğitim, seminer ve sertifika programına katıldım. Sözleşme hukuku, enerji hukuku, şirketler ve ticaret hukuku, iş hukuku, start-up ve girişimcilik hukuku, marka hukuku, birleşme ve devralma işlemleri, kişisel verilerin korunması, yatırım projeleri ve ihale süreçleri gibi pek çok hukuki süreci yakından takip ettim. Geldiğim noktada edindiğim bu profesyonel hukuk deneyimini mesleki anlamda kendini geliştirmek isteyen kişilerle ulaştırmayı hedefliyorum.

all author posts

Leave a Reply