İşçiye İhtarname Çekmek Süresi, Masrafı ve Örnekleri

işçiye ihtarname çekmek süresi masrafı şartları

İşçiye ihtarname çekmek, özellikle işçi fesih ihtarnamesi oldukça önemli hukuki işlemlerden biridir. İşçiye ihtarname süresi, içeriği ve yapılması gereken diğer hususlar, hak arayışınızda dikkat edilmesi gereken bazı konulardır.

Bu makalemizde sizlere işçiye ihtarname çekmek ile ilgili olarak yapılması gereken belli başlı konulara değinmeye çalışacağız. Ancak unutulmamalıdır ki her durum hukuken özel olarak değerlendirilmelidir.

Netice itibariyle bu yazımızı okuduktan sonra mutlaka bir iş avukatına danışmanızı önermekteyiz.

https://www.youtube.com/watch?v=oMnXQ3KW4_Q

İşçiye İhtar Çekme Süresi – İşçiye İhtarname Ne Zaman Çekilir ?

İşçiye ihtarname çekme süresi, bizim için son derece önemli bir konudur. Zira zamanında çekilmeyen ihtarname, hak kayıplarına neden olacak; haklı bir durum karşısında haksız duruma düşülmesine sebebiyet verecektir.

Ancak işçiye ihtarname ne zaman çekilir sorusuna verilecek cevap duruma göre değişmektedir. Bu hallerin başında haklı sebeple fesih ihtarnamesi gelmektedir. Haklı sebeple fesih durumlarından olan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde işçiye vakıanın vuku bulduğu andan itibaren ihtarname 6 (altı) gün içerisinde çekilmelidir. Feshi hakkının doğduğu günden itibaren 6 (altı) gün içerisinde çekilmeyen ihtarnameler, haklı nedenle fesih hakkının kullanılmasına engeldir.

Bunun dışında işçiye ihtarname gönderme süresi, bildirimli fesih durumunda da önem kazanmaktadır. Zira işçiye ihtarname süresi burada işçinin çalıştığı süreye göre değişecektir.

İşçiye ihtarname gönderme süresi, belli bir süreyle sınırlı olmasa da iş akdinin sonlanacağı süreyi başlatmak açısından önemlidir. Zira 4 ay kıdemi olan bir çalışanın iş akdinin feshi, işçiye ihtarnamenin ulaştığı andan itibaren 2 hafta sonra gerçekleşecektir.

Unutulmamalıdır ki işveren iş akdini feshetmek istiyorsa işçiden önce davranmalıdır. Bu duruma göre işçi önce davranarak iş akdini sonlandırdığını bildirirse yahut başka konuyla alakalı bir bildirimde bulunursa öncelik hakkı işçiye geçmektedir.

İşçiye İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı ?

işçiye ihtarname çekmek aslında kolay gibi gözükse de bir takım zorluklarla karşılaşıldığında ne yapılması bilmek önemlidir. Zira işçiye ihtarname çekmek tek bir amaca hizmet etmektedir o da; işverenin irade beyanından işçinin haberdar olmasıdır.

Bu durumda işçiye ihtarname çektikten sonra işçi ihtarnameyi almazsa ya da işçiye ihtarname ulaşmazsa işçi işverenin irade beyanından haberdar olamayacaktır.
Bunu önlemek için işe alım sırasında işçinin ikametgâh senedi kontrol edilmelidir. Ayrıca gerekli yerlerden işçinin adresi sorgulanmalıdır.

İşçi ihtarnameyi aldıktan sonra şayet iş akdi feshedilecekse gerekli çıkış işlemeleri yapılmalı ve ödemeler ayarlanmalıdır. Şayet olay yargıya taşınacaksa durum avukata derhal haber edilmelidir.

İşçinin Gönderdiği İhtarnameye Cevap

İşçinin gönderdiği ihtarnameye cevap yukarıda bahsedildiği üzere önemlidir. İşçi iş akdini feshettiğini yahut haklarını talep ettiğini beyan ediyorsa ilk irade beyanında bulunan olarak duruma göre bazı önceliklere sahip olacaktır.

Bu durumda işçinin gönderdiği ihtarnameye verilecek cevap, onun hukuki açıklarını kullanmak ve uygun bir savunma yapmak amacı taşımalıdır. Unutulmamalıdır ki işçi işverene ihtarname çekerek zamanaşımını kesmiş hatta faiz işleme tarihini artık kesinleştirmiştir. Bu gibi hususlara cevap verirken oldukça dikkatli olunmalıdır.

Avukat Ali Selim

Hukuk eğitimimi Marmara Üniversitesi'nde tamamladım. Avukatlık stajımı İstanbul Barosu'nda yaparak meslek hayatına atıldım. Kariyerim boyunca gerek butik ve yerel düzeyde çalışan gerekse ulusal ve uluslararası şirketlere hizmet veren hukuk bürolarında çalışma imkanım oldu. Burada edindiğim deneyimler neticesinde büyük ve küçük çaplı pek çok hukuki sorunla temas etme şansı yakaladım. İlerleyen süreçte meslek hayatıma özel sektörde devam etme kararı aldım. Sermaye şirketlerinde mesleğimi icra ederken özellikle kurumsal süreçleri yakından izleyerek hukuki danışmanlık alanında kendimi geliştirdim. Buradaki serüvenim boyunca neredeyse her alanda görev alarak pek çok konuda deneyim kazandım. Kariyer hayatım boyunca edindiğim önemli bilgileri ise kayda alarak ve tartışarak kıymetli yayın kuruluşlarında paylaştım. Çalışma alanlarımla ilgili olarak pek çok eğitim, seminer ve sertifika programına katıldım. Sözleşme hukuku, enerji hukuku, şirketler ve ticaret hukuku, iş hukuku, start-up ve girişimcilik hukuku, marka hukuku, birleşme ve devralma işlemleri, kişisel verilerin korunması, yatırım projeleri ve ihale süreçleri gibi pek çok hukuki süreci yakından takip ettim. Geldiğim noktada edindiğim bu profesyonel hukuk deneyimini mesleki anlamda kendini geliştirmek isteyen kişilerle ulaştırmayı hedefliyorum.

all author posts

2 Comments

  • Sn blgnn

    23.07.2021 tarinde ablam kaza geçirdi. O gün işte çalıyordum. Aksa üzeri iş çıkış saatine yakın kaza yaptığını öğrendim ve saat 8.30 gibi isten çıkarak hastaneye gittim . Yoğun bakımda kaldırılan ablanın durumunun ağır olduğunu herşeye hazırlıklı olmamız gerektiği söylendi. Ertesi gün sabah saatlerinde patronumu arayıp bugün ise gelemeyecigimi ve durumumu anlattım. Bana verdiği cevap 1 saat içinde gelmezsen hiç gelme oldu ve bende o durumda ailemi bırakıp gitmedim daha sonrasında hiç aranmadım. Ve bir hafta sonra sigortadan çıkışım yapılmış. Bende arabulucuk yoluyla hakkımı istedim… aradan geçen 5 gün sonucunda noterden ihbarname çekildi. Şuan ne yapmam laızm….

    • selim1

      Öncelikle geçmiş olsun. Arabuluculuk görüşmesine katılarak tüm haklarınızı istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Buradan olumlu sonuç alamazsanız. Dava açarak süreci ilerletmelisiniz.

      Noter ihbarnamesinde işe gelmeme nedeniniz soruluyorsa gerekli bilgi ve belgeleri sunarak cevap verebilirsiniz. Böyle bir talep yoksa iş akdinizin haksız feshedildiğini ve tüm işçilik alacaklarınızın tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz. Ancak arabuluculuk görüşmesine katılmanız da yeterli olacaktır.

Leave a Reply