Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusu tüm kiraya verenler için önemli bir bilinmezlik olabiliyor. Bazen evini ilk defa kiraya verenlerin merak ettiği bu sorunun cevabı ilk defa ev kiralayan kişiler de önemli.

Bu sebeple kira sözleşmesi hazırlayan kişiler için dikkat edilebilecek bazı hususlara değinmekte fayda olduğunu düşüyoruz. Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye sorulduğunda kısaca aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

1. KİRA SÖZLEŞMESİ MUTLAKA İKİ NÜSHA OLMALIDIR

Kira sözleşmesinin tarafları olan kiracı ve kiralayan için hazırlanmış iki ayrı kira sözleşmesi olmalıdır. Zira kira sözleşmesi yapılması gereken bir takım başvuru işlemlerinde talep edilmektedir.

Başvuru işlemlerinde kullanılmak üzere temin edilen kira sözleşmesi sureti hiçbir şekilde kaybedilmemelidir. Uygulamada gördüğümüz bazı örneklerde kiraya veren dahil çoğu kişinin sözleşmeyi bir nüsha yaptığı görülmektedir.

Sözleşmenin bir nüsha olması hatta düzenlenmemesi önemli aksaklıklarla karşılaşmaya davetiye çıkarmaktadır.

2. SÖZLEŞMENİN TARAF BİLGİLERİ DOĞRU YAZILMALIDIR

Sözleşmede kiracı ve kiralayan olarak ismi geçen kişilerin adres ve kimlik bilgileri mutlaka doğru olmalıdır. Bu bilgilerin yanlış olması durumunda gerek dava ve icra işlemleri gerekse başvuru işlemlerinde önemli aksaklıklar yaşanabilir.

Tarafı net bir şekilde belli olmayan kira sözleşmesinde kira artışı, tahliye, elektrik aboneliği başvurusu gibi işlemlerde ciddi aksaklıklar gündeme gelebilir.

Bunun haricinde sigorta işlemleri gibi önemli bir konuda da kiracı ve kiralayanlar ciddi problemlerle karşılaşabilir.

3. SÖZLEŞMEDE KİRA BEDELİ DIŞINDA ÖDENECEK KALEMLER AYRICA YAZILMALIDIR

sözleşmede yer verilen kira bedeli dışında ihtilaflı olabilecek kalemler mutlaka sözleşmede ayrıca belirtilmelidir. Örneğin aidat ödemelerinin kiraya dahil olup olmadığı önemli bir konudur.

Böyle bir durum varsa aidat ödemesinin de ayrıca ödeneceği yahut kira bedeline dahil olduğu belirtilmeli ve ihtilaflar azaltılmalıdır.

Bunların haricinde kiracının ücret vererek temin ettiği kumanda, anahtar vb. gider kalemlerinin bedelleri ile bunlara ilişkin masraflar da sözleşmede kim tarafından karşılanacağı açıkça yazılmalıdır.

4. ÖDEME SÜRELERİ VE ÖDEME YAPILACAK YER NET OLMALIDIR

Kira ödeme süreleri sözleşmede net bir şekilde yazılmalıdır. Belki de kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye sorulduğunda akla gelen en önemli husus budur. Zira ödeme zamanı belli olmayan kira sözleşmelerinde büyük oranda ihtilaf doğmaktadır.

Kira ödeme yeri de kira ücreti ödeme zamanından sonra en önemli konu başlığıdır. Kiranın nereye ödeneceğini bilmeyen kiracının ödemeden imtina etme hakkı vardır. Yani alacaklı olan kiraya veren temerrüde düşmüş olur.

Bu gibi sorunlardan kaçınmak adına hem kira ödeme tarihi hem de ödeme yerinin net bir şekilde belirtilmesinde fayda vardır.

5. DEMİRBAŞLAR TESPİT EDİLMELİ VE SÖZLEŞMEYE YAZILMALIDIR

Sözleşmeyle teslim edilen evin hangi demirbaşlara sahip olduğu kira sözleşmesinde belirtilmelidir. Özellikle değeri fazla olan malların yazılması büyük öneme sahiptir. Değeri tespit edilemese de yahut kıymetsiz olsa da bu demirbaşları yazmak ihtilaf halinde önemli hale gelebilir.

Demirbaş listesini yazmadan evvel bunların resimlerin çekilmesi faydalı olacaktır. Bir ispat durumunun gerekmesi halinde demirbaşların resimleri önemli bir ispat aracı olacaktır.

6. DEPOZİTO MİKTARI VE EVİN DURUMU HAKKINDA BİLGİ VERİLMELİDİR

Kiracıdan alınan depozitonun miktarı sözleşmede yazmalıdır. Aksi takdirde kiracıdan alınan bu bedelin iadesinde sorunlar çıkabilir. Depozitonun verildiği tarih elden verildiyse ne kadar verildiği sözleşmede yazmalıdır.

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir denildiğinde depozitonun önemini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Depozito bir evde meydana gelecek hasarları karşılamak amacıyla verildiğinden sözleşmede evin durumu hakkında bilgi verilmesi önemlidir.

Evin durumu hakkında sözleşmeye yazılacak ifadeler ve çekilen resimler depozitonun alı konması yahut iadesi noktası son taraflara önemli kazançlar sağlamaktadır.

Avukat Ali Selim

Hukuk eğitimimi Marmara Üniversitesi'nde tamamladım. Avukatlık stajımı İstanbul Barosu'nda yaparak meslek hayatına atıldım. Kariyerim boyunca gerek butik ve yerel düzeyde çalışan gerekse ulusal ve uluslararası şirketlere hizmet veren hukuk bürolarında çalışma imkanım oldu. Burada edindiğim deneyimler neticesinde büyük ve küçük çaplı pek çok hukuki sorunla temas etme şansı yakaladım. İlerleyen süreçte meslek hayatıma özel sektörde devam etme kararı aldım. Sermaye şirketlerinde mesleğimi icra ederken özellikle kurumsal süreçleri yakından izleyerek hukuki danışmanlık alanında kendimi geliştirdim. Buradaki serüvenim boyunca neredeyse her alanda görev alarak pek çok konuda deneyim kazandım. Kariyer hayatım boyunca edindiğim önemli bilgileri ise kayda alarak ve tartışarak kıymetli yayın kuruluşlarında paylaştım. Çalışma alanlarımla ilgili olarak pek çok eğitim, seminer ve sertifika programına katıldım. Sözleşme hukuku, enerji hukuku, şirketler ve ticaret hukuku, iş hukuku, start-up ve girişimcilik hukuku, marka hukuku, birleşme ve devralma işlemleri, kişisel verilerin korunması, yatırım projeleri ve ihale süreçleri gibi pek çok hukuki süreci yakından takip ettim. Geldiğim noktada edindiğim bu profesyonel hukuk deneyimini mesleki anlamda kendini geliştirmek isteyen kişilerle ulaştırmayı hedefliyorum.

all author posts

Leave a Reply