Limited şirket vergi borcu sorumluluğu hem müdürlerin hem de şirket ortaklarının en çok karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Hatta limited şirket vergi borcu eski ortakların sorumluluğunu da beraberinde getirebilmektedir.
limited şirket müdürünün vergi borcundan sorumluluğunu tek başına yeterli görmeyen kanun koyucu limited şirket ortaklarının vergi borçlarından sorumluluğunu da uygulamaya koyarak vergi borçlarını hızlı bir şekilde tahsil etmeyi amaçlanmıştır.
Ancak limited şirket vergi borcu sorumluluğu ayrıntılı bir şekilde bilinmediğinden gerek şirket müdürleri gerekse şirket ortakları vergi yükümlülüğü konusunda ciddi yaptırımlara maruz kalmaktadırlar.
Bu makalemizde limited şirket vergi borcundan sorumluluk, limited şirket müdürünün vergi sorumluluğu, limited şirket ortağının vergi borcundan sorumluluğu ve limited şirket hisse devrinde vergi borcu gibi hususlara değinmeye çalışacağız.
Konu hakkında detaylı bilgi için avukatlarımızla iletişime geçmenizi önermekteyiz.
https://youtu.be/ODQ-Xk97QOY
Limited Şirket Vergi Borcu Sorumluluğunun Hukuki Dayanağı
Limited şirket vergi borcu sorumluluğunun hukuki dayanağını 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsili Usulü Hakkında Kanunu oluşturmaktadır. Bu kanun hükümleri dikkate alındığında limited şirket müdürünün vergi borcundan sorumluluğu ve limited şirket ortağının vergi borcundan sorumluluğunun yanı sıra eski ortakların sorumluluğunun da gündeme geldiği görülmektedir.
Bu anlamda limited şirket vergi borcu sorumlulukları açısından bu düzenlemelerin iyi bilinmesi önem arz etmektedir. Şimdi öncelikle limited şirket vergi borcu sorumluluğunun şartlarını açıklayalım. Zira bu şartlar gerçekleşmeden şirket müdürlerinin ve / veya ortaklarının vergi borcundan sorumluluğu gündeme gelmeyecektir.
Limited Şirket Vergi Borcu Sorumluluğunun Doğabilmesi İçin Gerçekleşmesi Gereken Şartlar
Şirket müdürlerinin ve /veya ortaklarının vergi borcundan sorumlu tutulabilmeleri için öncelikle amme alacağının şirketten tahsil imkanının bulunmaması gerekmektedir. Vergi Dairesi öncelikle vergi borcunu şirketten tahsil etme yoluna gitmeli akabinde şirket müdür ve / veya ortaklarına yönelmelidir.
Limited şirket vergi sorumluluğunu yerine getirmediğinin Vergi Dairesi tarafından net bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Kamu alacağının şirketten tahsil imkanının bulunmadığı haller kısaca şu şekilde sıralanabilir;
• Şirketin haczedilen mal varlığının değerlerinin amme alacağını karşılamaması,
• Şirketin haczi kabil herhangi bir mal varlığının bulunmaması,
• Şirketin iflasının istenmiş olması,
• Borçlu şirketin bulunamaması,
Bu gibi durumlarda limited şirket vergi borcu sorumluluğu kapsamında ilgili kurum şirket müdürlerine ve / veya ortaklarına müracaat ederek vergi borcunu tahsile kalkışacaktır.
Limited Şirket Müdürünün Vergi Borcundan Sorumluluğu
Limited şirket vergi borcu sorumluluğunun en önemli düzenlemelerinden biri şirket temsilcileri olan müdürler hakkındadır. Zira limited şirket müdürünün vergi borcundan sorumluluğu 213 sayılı Vergi Usul Kanunu çerçevesinde düzenlenmekte olup kamu alacaklarına karşı tüm mal varlığıyla sorumluluğu gündeme gelmektedir. Görüldüğü üzere bu husus son derece tehlikelidir.
Kişinin tüm malvarlığıyla sorumlu olması demek şahsı sorumluluğun gündeme gelmesi demektir. Bu yönüyle şirketler hukukunun sağladığı şahsı sorumsuzluk kuramının burada yanı kamu alacakları açısından geçerli olmadığı ortaya çıkmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre; şirket müdürlerinin görevlerini yerine getirmemeleri yüzünden limited şirketlerden tamamen veya kısmen alınmayan vergi ve buna bağlı alacaklar, kanuni ödevleri yerine getirmeyenlerin kendilerinden alınır.
Bu anlamda limited şirket müdürünün vergi borcundan sorumluluğu görevlerini yerine getirmemesi nedeniyle şirketin vergi borcunu ödeyememesidir. Bu anlamda şirket müdürü görevini yerine getirdiğini ya da aksaklığın kendi kusurundan kaynaklanmadığını kanıtlayarak limited şirket vergi borcu sorumluluğundan kurtulabilecektir.
Kanuni temsilcilerin yani müdürlerin kamu alacaklarını ödemesi durumunda ilgili sorumlulara rücu edebileceklerdir.
Limited Şirket Ortaklarının Vergi Borçlarından Sorumluluğu
Limited şirket vergi borcu sorumluluğunun diğer önemli ayaklarından bir diğeri limited şirket ortaklarının vergi borçlarından sorumluluğudur. 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsili Usulü Hakkında Kanun uyarınca limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olacaklardır.
Şirket ortakları, tüm malvarlıklarıyla doğrudan doğruya sorumludur. Burada dikkat edilecek husus ortakların ilgili aksaklığın kendi kusur veya ihmali olmaksızın meydana geldiğini iddia ederek sorumluluktan kurtulamayacağıdır.
Eski Ortakların Sorumluluğu
Limited şirket hisse devrinde vergi borcu şirket ortaklarını ilgilendiren konulardan bir diğeridir. Limited şirket hisse devri vergi boru açısından eski ortakların kendi dönemleri için sorumluluk meydana getirmektedir. Yani hisse devri yapan ortaklar kendi dönemlerine denk gelen vergi borçlarından sorumludurlar. Burada asıl kritik olan nokta hisseyi devralan ortağın eski ortakla birlikte müteselsilen sorumlu olmasıdır.