Sözleşmenin Önemi

sözleşmeni önemi sözleşme avukatı

Sözleşmenin önemi anlayan ve sözleşme avukatı (sözleşme hukuku avukatı) ile çalışan firmalar bu konuda önemli bir konuma gelmişlerdir. Günümüzde işletmeler ve bireyler arasında imzalanan sözleşmelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle sözlü anlaşmalar yerine yazılı sözleşmeler kullanılması işletmelere ve bireylere önemli derecede avantajlar sunar. Artık çoğu işletme, operasyonlarını yürütürken resmi yazılı sözleşmeleri tercih etmekte ve sözleşmenin önemi konusundaki algısını bu şekilde dışa vurmaktadır.

Unutulmamalıdır ki yazılı sözleşmeler, her iki tarafın beklentileri ile başta olumsuz durumların nasıl çözüleceğini konusunda pek çok argüman sunan yasal bir belgedir. Aynı zamanda sözleşmeler, mahkemelerde veya herhangi bir uyuşmazlık yaşanması durumunda yasal bir delil olarak kullanılabilmektedir. Bu yönüyle bakıldığında bir işletme sahibinin veya bireyin yapabileceği en büyük hatalardan biri, iyi yazılmış bir sözleşmeye sahip olmamasıdır diyebiliriz.

Bu ve bunun gibi hususlar dikkate alındığında sözleşmelerin önemi konusunda gerek işletme sahiplerinin gerekse bireylerin sözleşmelerin önemi konusunda bilinçli olmalarının elzem bir konu olduğunu düşüyoruz. Bu düşünceden hareket sözleşmenin önemi konusunda bu makaleyi kaleme alarak okuyucular nezdinde bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.

https://youtu.be/z3jpMmnfwHk

Yazılı Kayıt İmkanından Yararlanma Şansı

Sözleşmelerin yazılı kayıt niteliği taşıması sözleşme yapmanın önemi açısından birinci sırada gelmektedir. Gerçekten de ihtiyaç duyulduğu anda ve tartışmaya meydan vermeksizin taraf iradelerinin o günkü haliyle ortaya çıkarılması sözleşmenin önemi açısından dikkate değerdir. Örneğin bir malın ne zaman teslim edileceği, ödemelerin nasıl yapılacağı yahut bir sevkiyatın yapılma şekli konusunda sözleşmeler resmi bir kayıt sunar.

Bu anlamda sözleşmede imza eksikliği olup olmadığı, ıslak imza olmayan sözleşmenin hukuki statüsü hakkında derhal bir yorum yapılabilecektir. Ancak ortada bir sözleşmenin olmaması, taraflar arasındaki ihtilafları çözümsüz bırakacak hatta haklı olan tarafın mağdur duruma düşmesine neden olabilecektir.

Özellikle resmi şekilde yapılan sözleşmelerde bu durum şüpheye yer bırakmayacak şekilde ispatlanacak ve taraflar arasındaki ihtilaf artık kesin bir şekilde sona erecektir. İşte resmi yazılı sözleşmenin önemi ve farkı tam da burada ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak sözleşme evrakları iyi bir şekilde saklanmalı ve muhafaza edilmelidir.

Yanlış Anlaşılmaları Ortadan Kaldırmak

Sözleşme yapmanın önemi konusunda değinilmesi gereken en elzem konuların başında yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan sorunlar gelmektedir. Gerçekten de tecrübelerimize göre sözleşme tarafları arasında en çok yaşanan sorunlardan biri birbirlerini yeteri kadar anlayamamalarıdır. Ancak sözleşme müzakereleri aşamasında taraflar daha dikkatli olduklarından birbirlerinin taleplerini süzmekte ve ellerindeki imkanlara göre tavır almaktadırlar.

Ayrıca yukarıda da izah edildiği üzere olası bir yanlış anlama yahut kötüniyetli yorum karşısında sözleşme referans olarak kullanılacaktır. Bu noktada sözleşmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Zira sözleşme içerisindeki doneler aracılığıyla taraf iradeleri yorumlanmaktadır. Sözleşme tarafları iradelerini bu yöntemle yeniden gözden geçirme imkanı bulmaktadırlar.

Sözleşmenin Önemi Açısından Maliyetleri Sabitlemek

Sözleşme süresi içerisinde taraflar açısından en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında maliyetler gelmektedir. Özellikle hizmet sözleşmelerinde maliyet kalemleri olabildiğince esnek tutulmaya çalışılmaktadır. Büyük projeler açısından bakıldığında bu durum daha da önem kazanmaktadır. Sözleşme yapmanın önemi orta ve büyük ölçekli projelerde daha artmaktadır. Zira proje süresi uzadıkça maliyet kalemlerindeki fiyat dengesizlikleri, iş artışı, ilave iş gibi hususlar gündeme gelir ki bu durumda sözleşme tarafları sözleşme müzakereleri aşamasında bu hususu açıkça garanti altına almalıdırlar.

Öte yandan sözleşme damga vergisi, harçlar vb. gibi ek yükümlülük getiren mali unsurlar da ayrıca hesaba katılarak sözleşme maliyetleri sabitlenebilir. Bu durumda projelerin ve sözleşme süresinin ömrü uzatılmış olur.

Sınırlandırılmış Sorumluluklar ve Sözleşmenin Önemi

Sözleşmenin gücü, sözleşmenin önemi bakımından öne çıkan ilk detaylardan biridir. Sözleşme yapmanın önemi aslında sözleşmenin gücünden ileri gelmektedir. Zira sözleşme ve ekleri taraflara borcu ifa etme yükümlülüğü yükleyen temel yazılı hukuki kanıtlardır.

Taraflar sözleşmeye ekleyecekleri hükümlerle sorumluluklarını sınırlandırabilirler yahut bu sorumlulukları başka merkezlere yönlendirebilirler. Bu durumda sözleşme süresi boyunca sınırlandırılmış sorumluluk alındığında sözleşmenin iptali ya da sözleşmenin feshi gibi durumlarla karşılaşılma riski de azalacaktır.

Sözleşmedeki sorumluluklar ihlal edilmediğinde sözleşmenin geçerliliği ve sözleşmenin süresi konusunda bir ihtilaf yaşanmayacağından gereksiz tazminat veya cezai şart ödemeleri de yapılmayacaktır. Netice itibariyle sorumlulukların sınırlandırılması sözleşmenin önemi açısından elzemdir.

Uyuşmazlıkları Engelleme

Uyuşmazlık, sözleşme taraflar açısından pek de istenmeyen bir gelişmedir. Sözleşme tarafları, ellerindeki imkanları kullanarak bir tercihte bulunarak bir ifa talebinde bulunurlar. Ancak çoğu zaman sözleşme süresi içerisinde yaşanan sorunlar, kişiler arasında uyuşmazlıkların vuku bulmasına neden olur. Nitekim sözleşmelere eklenecek bazı hükümlerle bu uyuşmazlıkların aşılması mümkündür.

Alınacak bir teminat mektubu, sözleşmenin eki olan gizlilik sözleşmesi, eklenecek bir cezai şart, uyuşmazlık durumunda hakem tayini veya iyiniyetle çözüm, yetkili mahkeme vb. gibi durumlar uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümlenmesini sağlayan ana argümanlar olarak karşımıza çıkmakta ve sözleşmenin önemini ve gücünü artırmaktadır.

Uyuşmazlıkların engellendiği bir sözleşme elbette ilgili taraf açısından son derece avantaj sağlayan bir yasal evrak haline gelmektedir.

Rekabeti Engelleme

ortak geliştirilen projelerde, aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmalar arasındaki hizmet alımlarında, alt taşeronların piyasadaki faaliyetlerinde vb. durumlarda rekabet son derece önem kazanmaktadır. Örnekler üzerinden ilerleyecek olursa ortak projeler fikri mülkiyet haklarının ihlal edilmesi, aynı iş kolunda faaliyet hizmet kollarında amiyane tabirle müşteri çalma, alt taşeronların daha düşük ücretle asıl firmanın faaliyet alanında piyasaya girmesi gibi durumların önlenmesi tabi ki sözlü yapılan işlemlerle mümkün değildir.

Rekabetin önlenmesi sözleşmenin önemini vurgulamak açısından son derece güzel bir örnektir. Sözleşme yapmanın önemi burada net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Zira güçlü olunan bir faaliyet alanında rakip firmaların haksız bir şekilde pazar payını ele geçirmesi yapılabilecek en büyük hatalardan biridir.

Bu durumda böyle bir hayatla yüzleşmemek adına sözleşme yapmanın öneminin iyi bir şekilde kavranması gerekmektedir.

Bilgilerin Gizli Tutulması

Bilgilerin gizli tutulması, gerek kişiler gerekse işletmeler açısından önem kazanan bir yaklaşım haline gelmiştir. Özellikle bilgi güvenliği açısından önem arz eden bilgi paylaşımlarında bu husus son derece önemlidir. Sözleşmenin içerisine yazılmış yahut ayrı bir evrak olarak imzalanmış bir gizlilik sözleşmesi her iki taraf açısından da önemli derecede koruma sağlamaktadır.

Özelleştirme projeleri, ihaleler, büyük çaplı projeler, franchising vb. alanlarda gizlilik sözleşmenin önemi açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Zira bu gibi alanlarda bilgi güvenliği ve sır tutma yükümlülüğü önemli bir ihtiyaçtır. Ürün formülleri, özeleştirilecek işletmenin muhasebe kayıtları, ihalelerde sürülen pey, büyük çaplı projelerdeki ar-ge çalışmaları
son derece önem arz etmektedir.

Bu anlamda sahip olunun bilginin korunması için son derece dikkatli olunmalı ve mümkün mertebe bir gizlilik sözleşmesi akdedilmelidir.

Sözleşme Avukatı ve Sözleşmenin Önemi (Sözleşme Hukuku Avukatı)

sözleşme avukatı veya sözleşme hukuku avukatı, sözleşmenin önemi açısından son derece kritiktir. Zira genel olarak işletmeler ve kişiler, sözleşmeleri imzalarken sözleşmelerin yürürlüğü, sözleşmelerin geçerliliği, sözleşme yapma zorunluluğunun kapsamı, sözleşme evrakları, sözleşmenin süresi vb. gibi hususlarda kapsamlı derece bilgi sahibi olmadıkları için sorun yaşayabilmekteler.

Sözleşme hukuku avukatı, sözleşmeler içeriğinde müvekkili lehine olan düzenlemelerin eklenmesi, risk teşkil eden düzenlemelerin sözleşmeden çıkarılması, bazı maddelerin yumuşatılması gibi etkilerde bulunarak gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda size yardımcı olur.

Önemle belirtmek isteriz ki basit gibi görünen bazı hükümler çok ciddi derecede detaylı bir arka plana sahip olabilmektedir. Bu anlamda sözleşme avukatınız aracılığıyla sözleşme akdetmeniz sizler için çok daha faydalı olacaktır.

Avukat Ali Selim

Hukuk eğitimimi Marmara Üniversitesi'nde tamamladım. Avukatlık stajımı İstanbul Barosu'nda yaparak meslek hayatına atıldım. Kariyerim boyunca gerek butik ve yerel düzeyde çalışan gerekse ulusal ve uluslararası şirketlere hizmet veren hukuk bürolarında çalışma imkanım oldu. Burada edindiğim deneyimler neticesinde büyük ve küçük çaplı pek çok hukuki sorunla temas etme şansı yakaladım. İlerleyen süreçte meslek hayatıma özel sektörde devam etme kararı aldım. Sermaye şirketlerinde mesleğimi icra ederken özellikle kurumsal süreçleri yakından izleyerek hukuki danışmanlık alanında kendimi geliştirdim. Buradaki serüvenim boyunca neredeyse her alanda görev alarak pek çok konuda deneyim kazandım. Kariyer hayatım boyunca edindiğim önemli bilgileri ise kayda alarak ve tartışarak kıymetli yayın kuruluşlarında paylaştım. Çalışma alanlarımla ilgili olarak pek çok eğitim, seminer ve sertifika programına katıldım. Sözleşme hukuku, enerji hukuku, şirketler ve ticaret hukuku, iş hukuku, start-up ve girişimcilik hukuku, marka hukuku, birleşme ve devralma işlemleri, kişisel verilerin korunması, yatırım projeleri ve ihale süreçleri gibi pek çok hukuki süreci yakından takip ettim. Geldiğim noktada edindiğim bu profesyonel hukuk deneyimini mesleki anlamda kendini geliştirmek isteyen kişilerle ulaştırmayı hedefliyorum.

all author posts

Leave a Reply