Tanıma Tenfiz Davası adı verilen dava türü, yabancı mahkeme kararlarının verdiği boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması ve icra edilmesini sağlayan hukuki bir prosedürdür. Diğer bir anlatımla Türk Mahkemeleri önünde tanıma tenfizi yapılmayan yani geçerli kılınmayan yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli hale getirildiği bir dava çeşididir. Bu husus tanıma tenfiz davasının şartlarıdır.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası, Türkiye’de açılmadığı takdirde hak sahipleri pek çok sorunla karşılaşabilmektedir. Yurt dışında boşanan çiftler tanıma tenfiz davası açmadıkları takdirde yeniden evlenememekte bunun dışında miras, mal paylaşımı, çocukların velayeti, nafaka, boşanma tazminatı ve diğer pek çok konuda çözümsüzlükle karşılaşabilmektedirler. Konuya ilişkin olarak merak edilen sorular örneklemelerle birlikte detaylı bir şekilde cevaplandırılmaya çalışılacaktır. Tanıma tenfiz nedir sorusuna bu makalemizde ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız.
https://youtu.be/gRP-l0Kk4kE
Yurtdışı Boşanmalarda Açılması Gereken Dava Nedir?
Türk vatandaşı olup başka bir ülkenin yargı makamı huzurunda boşanan bir kişi Türkiye’de tanıma tenfiz davası açmadığı sürece bu boşanma Türkiye’de geçersizdir. Yurtdışı boşanma kararının alınmasından sonra gerekli usul ve esaslar takip edilerek bir dava açma mecburiyeti söz konusu boşanmanın Türk hukukuna uygunluğunun denetlenmesi için getirilmiştir.
Türk hukuk litaretüründe yurt dışında boşanan bir kişi bu davayı açarak yabancı mahkeme kararını Türkiye’de onaylatır ve gerekli nüfus işlemleri yapıldıktan sonra boşanmaya ilişkin sonuçlar hüküm ifade etmeye başlar. Sonuç olarak bu davayı açmayan bir kişi Türkiye’de boşanmış sayılmayacaktır.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Ne Zaman Açılmalıdır?
Boşanma tanıma tenfiz davasının açılması için kanun 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür. Zamanaşımı süresi geçtikten sonra da dava açılabilmektedir ancak burada davalı tarafından bir zamanaşımı itirazı olduğunda hakim bu itirazı göz önüne almak zorundadır.
İtiraz yapılmadığında ise hakim zamanaşımını değerlendiremez ve dosyayı karara bağlar. Ancak boşanmanın neticelerinin doğabilmesi için kararın kesinleşmesi şart olduğundan boşanan kişinin bu kararı bir an önce dava etmesi önem arz etmektedir.
Aksi takdirde kişi pek çok problemle karşılaşacak, en önemlisi davanın ilerleyebilmesi için gerekli olan tebligat işlemleri sekteye uğrayabilecektir. Türkiye’de Boşanma tanıma tenfiz davasında hızlı hareket etmek bu son derece önemlidir.
Hangi Ülkelerin Mahkeme Kararlarıyla Dava Açılabilir?
Boşanma tanıma tenfiz davası, Türkiye’de açılabilmesi için karar alınan ülke ile karşılıklılık ilkesi olması ya da ülkeler arasında bir anlaşma olması gerekmektedir. Aşağıda yer alan listedeki ülkelerin kararları Türkiye’de bu davaya konu edilebilir.
Listede yer alan ülkeler haricinde pek çok ülke ile Türkiye arasında karşılıklılık ilkesi çerçevesinde adli yardımlaşma uygulanmaktadır. Bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Şu ülkelerde mahkemeler tarafından verilen boşanma kararları boşanma tanıma tenfiz davasına konu edilebilir; Almanya, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Suriye, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan.
Dava Açılabilmesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Tanıma tenfiz davası şartları olarak bu evrakların muntazam şekilde tamamlanması ciddi öneme sahiptir. Bu şartları sağlamayan evraklar istenilen sonucun elde edilmesinin önündeki en büyük engeldir.
- Yabancı mahkeme boşanma kararının kesinleşme şerhli aslı ve karara ekli apostil şerhi,
- Yabancı mahkeme boşanma kararının noter veya Türk Konsolosluğu tarafından onaylanmış Türkçe yeminli tercüman tarafından tercümesi,
- Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Tanıma tenfiz davası açma konusunda özel yetki verilmiş vekaletname.
Evraklar Konusunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Boşanma tanıma tenfiz davasında gerekli olan belgeler, üzerinde titizlikle durulması gereken özellikler içermektedir. Bu aşamada titizlikle davranılması zaman kazanmak açısından hayati öneme sahiptir.
Türkiye’de açılacak davalarda söz konusu kararın aslının yanında kesinleşme şerhi ve yetkili makamlarca verilmiş apostil şerhi mutlaka aranmaktadır. Bu belgelere ihtiyaç duyulmasının sebepleri ise tanıma kararının kesinleşmiş olmasının dava şartı olması ayrıca söz konusu makamın bu kararı kendi eliyle verdiğinin onaylanmasının gerekmesidir.
Buna ek olarak alınan karar ve apostil şerhinin tamamı Türkçe yeminli tercüman tarafından tercüme edilmelidir. Aksi takdirde boşanmanın gerçekleştirileceği mahkeme kararı okuyamaz. Takdir edeceğiniz üzere yargılama dili Türkçe’dir.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davasında Vekaletname ve Avukat Tutmanın Önemi
Türkiye’de boşanma tanıma tenfiz davası açılabilmesi için bireyin bizzat mahkeme işlemlerini takip etmesi ve duruşmalara girmesi akabinde kararı kesinleştirmesi gerekmektedir. Takdir edileceği üzere çiftlerin çoğu yurt dışında yaşadıkları için burada bir avukat tutmaları kendileri için takip ve duruşmaya katılım zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır.
Her şeyden önemlisi kararın kesinleştirilmesi ve boşanmanın nüfusa kaydettirilmesi de davadan sonraki aşamayı oluşturmaktadır. Bunların haricinde mahkeme kararların tebliğ edilmesi açısından da tanıma tenfiz avukatına vekalet verilmesi son derece kolaylaştırıcı ve süreci hızlandırıcı etki yaratmaktadır.