Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması ülkemiz vatandaşları açısından son derece önem arz eden konuların başında gelmektedir. Yurtdışı boşanmanın Türkiye’de tanınması yapılmadığı takdirde taraflar, nüfus ve miras gibi konularda ciddi sıkıntılar yaşayabilmektedir.
Bu makalemizde yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması nasıl gerçekleştirilir ve yapılması gereken işlemler nelerdir kısaca değinmeye çalışacağız.
Ayrıntılı bilgiye ulaşmak için satır aralarında verilen linklere tıklayarak detaylı makalelere ulaşabilirsiniz.
https://youtu.be/5kqW8iATqow
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması Yolları
yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için tarafların başvurabileceği iki yöntem mevcuttur. Bunlardan ilki kesinleşen yurtdışı boşanma kararının Türkiye’de tanıma tenfiz davasına konu edilmesidir. İkinci yöntem ise KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile getirilen yeni bir yöntem olup verilen kararın başvuru yoluyla tanınmasıdır.
Bu yöntemler birbirinden son derece farklıdır. Özellikle yurtdışı boşanmanın Türkiye’de tanınması KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile farklı bir boyut kazanmış ve başvuru yolunun getirilmiş olmasıyla boşanma süreci oldukça kısalmıştır.
Bu duruma örnek verecek olursak alman boşanma kararının Türkiye’de tanınması davası açıldığında tüm işlemlerin mahkeme yoluyla takip edilmesi gerekmektedir. Usulde herhangi bir hata yapıldığında, en önemlisi tebligatlar ulaştırılamadığında, mahkeme boşanma kararı verememektedir. Ancak alman boşanma kararının Türkiye’de tanınması başvuru yoluyla yapıldığında bu husus daha kısa sürede sonuçlanmakta ve uzun prosedürlere başvurma ihtiyacı ortadan kalmaktadır. Başvuru yoluyla yapılan işlemler çok kısa sürede sonuçlanabilmektedir.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası
Boşanma tanıma tenfiz davası açılması durumunda boşanmanın sonuçlanabilmesi için mahkemenin usuli işlemleri kusursuz bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Örneğin almanyadaki boşanma kararının türkiyede tanınması için tebligatlar kusursuz bir şekilde yapılmalıdır. Almanya’da ikamet eden kişiye tebligat yapılamadığında boşanma gerçekleştirilemeyeceğinden ilgili kişiler ciddi derecede mağdur olabilmektedirler.
Evraklar tam olarak hazırlanmalı ve tercüme işlemleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu durumda işlemleri gerçekleştirecek avukatın tecrübeli olması önem arz etmektedir. Kaldı ki yapılan işlemlerin çok olması yapılması gereken masrafları da artıracaktır.
Boşanma tanıma tenfiz davasıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için Boşanma Tanıma Tenfiz Davası isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması KHK Uygulaması
Getirilen KHK (kanun hükmünde kararname) ile yurtdışında boşanan çiftler birlikte başvuru yaptığı takdirde başvuru makamı tarafından yapılan inceleme neticesinde boşanma nüfusa işlenmektedir. Buradaki temel sorun boşanan kişilerin birlikte ya da temsilcileri aracılığıyla başvuru merkezine müracaat etmeleridir.
Kişiler birlikte müracaat etmedikleri takdirde başvuru işlemleri tamamlanamamakta ve nüfus kütüğüyle ilgili işlemler yapılamamaktadır. Ayrıca ilgili belgelerin tam olarak hazırlanması büyük önem arz etmektedir. Eksik evrak olduğu takdirde yurtdışı boşanmanın türkiyede tanınması komisyon tarafından gerçekleştirilemeyecektir.
Örneğin alman boşanma kararının türkiyede tanınması için Almanya’daki Türk temsilciliklerine birlikte başvurularak gerekli evrakların teslim edilmesi ve komisyonun boşanmayı onaylaması şarttır.
Şayet başvuru birlikte yapılamıyorsa ya da komisyon tarafından onaylanmadıysa bu durumda boşanma tanıma tenfiz davası açılması gerekecektir.
KHK süreciyle ilgili detaylı bilgi almak için konu hakkında yazılan Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması KHK isimli makalemizi okuyabilirsiniz.